domingo, 23 de mayo de 2010

LES MIL I UNA VIDES D´UN LLIBRE

Les desventures d´un llibre vagabund, de Paul Desalmand. Editorial Empúries.



Potser no és un argument nou, la vida d´un llibre explicada per ell mateix, però és probable que l´autor tingués al cap “l´amenaça” del llibre digital a l´hora de concebre aquesta novel-la. Paul Desalmand ens vol explicar la història d´un llibre no a partir d´allò que diu sinó a partir de la història dels seus lectors. Ben mirat no deixa de ser una part sovint més apassionant del procès creatiu: el que fà que allò escrit perduri en la ment dels seus lectors. Potser hauríem de veure la història de qualsevol llibre no tant com la història de la seva gènesi, del procès creatiu que el concebeix, ni tampoc en base a l´estela de ressenyes més o menys solvents que provoca en els medis, sinó com el reguitzell de sensacions i sentiments que ens genera, sovint efímers i fonedissos, però sovint intensos i que queden en la pell del lector com un petó que encara crema.

Aquest llibre explota el reguitzell de circumstàncies que uneixen la vida d´un llibre, entès com a objecte físic concret amb la del seu lector, de les ignotes raons que sovint fan que un llibre vingui a casa nostra, el motiu pel qual aquest o aquell llibre a vingut a parar a aquesta llibreria de vell, etc. Tot un ventall d´atzaroses circumstàncies que, de fet, ens recorden tant a la nostra mateixa vida.

El llibre de Desalmand tindrà una llarga vida per tot un ventall de biblioteques i llibreries franceses, conversarà amb els seus veïns de prestatgeria, cosa que li servirà per fer un elogi a la literatura francòfona, però també una crítica (que soposo que un francès podria dir si directa o no) del seu món editorial, i sempre apareixerà la figura del llibreter vist com a Però per sobre de tot serà testimoni de les nostres vides, de la nostra vulnerable soledat com a lectors. I potser aleshores ens coneixerà com sovint ningú ens ha conegut.

Evidentment el final de la vida d´aquest llibre ha se ser un final novelesc, conradià en aquest cas, i el reguts fina que ens deixi serà un tant agredolç: la sensació que llegir potser no ens ha fet millors.

No hay comentarios: